Heb je persoonlijk te maken met huiselijk geweld?



Huiselijk geweld is geweld dat wordt gepleegd door iemand uit de huiselijke kring van het slachtoffer. Dat kunnen zijn: partners, ex-partners, gezinsleden, familieleden en huisvrienden. Het gaat bij huiselijk geweld om lichamelijke, seksuele en psychische vormen van geweld. Vormen van huiselijk geweld zijn onder andere kindermishandeling, partnergeweld, ouderenmishandeling en eer gerelateerd geweld.

Heb je in je persoonlijke omgeving (mogelijk) te maken met huiselijk geweld? Dat kan bijvoorbeeld omdat je als omstander vermoedens hebt van huiselijk geweld, zelf slachtoffer bent van huiselijk geweld, of pleger bent van huiselijk geweld.

 

Waar kun je terecht?

Bij direct gevaar, bel de politie op 112.

Als er geen spoed is, maar er is wel hulp nodig, bel dan de politie op 0900 8844.

Maak je je zorgen over iemands situatie, bijvoorbeeld omdat je vermoedens hebt van huiselijk geweld? Je kunt altijd gratis en anoniem contact opnemen met Veilig Thuis via 0800 2000 of via de chat op de website van Veilig Thuis.

 

Voor hulp en ondersteuning kun je ook contact opnemen met je huisarts of met je lokale wijkteam van WIJeindhoven via deze link.

 

Naast deze hulplijnen, zijn er nog meer hulplijnen voor verschillende soorten betrokkenen bij huiselijk geweld.

 

Informatie voor slachtoffers

Iemand die huiselijk geweld ervaart/ondergaat of getuige is van huiselijk geweld, kan een slachtoffer genoemd worden.

  • Hulplijnen
    • De kindertelefoon is er voor kinderen die met iemand willen praten. Je kunt gratis bellen via 0800 0432 of chatten via kindertelefoon.nl
    • Alles Oké supportlijn is er voor jongeren (18-24 jaar) die met iemand willen praten. Je kunt gratis bellen via 0800 0450 of chatten via allesoke.nl
    • Centrum Seksueel Geweld is er voor iedereen die kortgeleden een ongewenste seksuele ervaring heeft meegemaakt. Je kunt gratis bellen via 0800 0188 of chatten via centrumseksueelgeweld.nl
    • Neos Bureaudienst is er voor slachtoffers van huiselijk geweld. Meer informatie en contactgegevens vind je hier.
  • Er bestaan ook (gratis) herstelgroepen en trainingen voor slachtoffers van huiselijk geweld, zoals:

 

Informatie voor omstanders

Iemand die indirect betrokken is bij een situatie waar (mogelijk) sprake is van huiselijk geweld, kan een omstander genoemd worden.

Bekijk de informatie over wat je als omstander kunt doen bij (vermoedens van) huiselijk geweld op de site van Ik vermoed huiselijk geweld.

 

Informatie voor plegers

Iemand die huiselijk geweld pleegt, en daarmee een strafbaar feit of een misdrijf pleegt, kan een pleger worden genoemd. Ondanks dat het plegen van huiselijk geweld uiteraard niet mag, moeten we ook plegers helpen bij het voorkomen van huiselijk geweld. Voor plegers bestaan er bijvoorbeeld (gratis) herstelgroepen en trainingen, zoals:

 

 

Klik hier voor meer informatie en voor meer details over de trainingen.