De Regionale Aanpak Kindermishandeling is er om op een laagdrempelige manier informatie voor professionals en vrijwilligers vindbaar te maken omtrent alle thema’s op het gebied van huiselijk geweld en kindermishandeling. Denk hierbij onder andere aan informatie uit de voorlichtingen, maar ook landelijke trends en ontwikkelingen.
Samen werkt beter!
Over RAK
Om kindermishandeling te bestrijden werd in 2003 een project gefinancierd door het ministerie VWS opgezet, genaamd ‘Regio’s RAAK’. Het doel van dit project was om kindermishandeling zo veel mogelijk te voorkomen, om kindermishandeling sneller te signaleren en onderzoeken, en om schadelijke gevolgen van kindermishandeling zo veel mogelijk te beperken. Dit (eerst in vier regio’s, vervolgens landelijke) project is afgerond in 2010.
Sinds 2011 is het RAK actief in Eindhoven. In lijn met het project RAAK, streeft het RAK ernaar om huiselijk geweld en kindermishandeling tegen te gaan en uit te bannen, zodat iedere inwoner in Eindhoven veilig is en zich veilig voelt. We streven naar een samenleving én een professioneel veld die begrijpen wat huiselijk geweld is, (risico’s op) huiselijk geweld weten te herkennen en hoe te acteren.
Voorheen richtte RAK zich voornamelijk op kindermishandeling, maar door de jaren heen is onze scope verbreed zodat we ons kunnen inzetten voor alle vormen van huiselijk geweld.
De regionale aanpak kindermishandeling (RAK) is onderdeel van Lumens en wordt gesubsidieerd door de gemeente Eindhoven.
Wat doet RAK?
Om bovenstaande te realiseren, zetten we ons op verschillende manieren in:
- We organiseren netwerkbijeenkomsten voor professionals en bouwen het netwerk verder uit.
- We organiseren bewustzijnscampagnes (o.a. tijdens themaweken zoals de Week tegen Kindermishandeling en Orange the World).
- We faciliteren deskundigheidsbevordering rondom huiselijk geweld en de meldcode (waaronder het kosteloos aanbieden van de LVAK training aan professionals in Eindhoven).
- We treden op als sparringpartner voor aandachtfunctionarissen en kunnen bijvoorbeeld adviseren op gebied van deskundigheidsbevordering en het implementeren van de meldcode in de organisatie.
- We organiseren activiteiten voor young professionals (studenten) in samenwerking met het middelbaar en hoger beroepsonderwijs en denken mee over hoe het onderwerp kan worden ingebed in het curriculum.
- We ontwikkelen materialen die ingezet kunnen worden in het onderwijs om het thema bespreekbaar te maken.
- We zoeken actief naar uitbreiding van het netwerk en naar samenwerkingen om het thema onder de aandacht te brengen.
Heb je een idee voor een samenwerking? Laat het ons weten!
Werkgroepen
Om extra aandacht te geven aan thema’s die raakvlakken hebben met huiselijk geweld en die extra expertise vragen, zijn er in het verleden diverse werkgroepen georganiseerd:
- Werkgroep Lichtverstandelijke Beperking (LVB)
- Samenwerkingsverband Hechting
- Werkgroep Uit Elkaar met Kinderen (Voorheen ‘Kinderen van Gescheiden Ouders‘)
In werkgroepen werken diverse organisaties samen, die allemaal werkzaam zijn in de sociale basis en eerste en tweedelijns hulpverlening. Bijvoorbeeld onderwijsprofessionals, huisartsen en POH-jeugd GGZ aan, evenals de inhoudsdeskundigen van de gemeente Eindhoven.
Contact opnemen met RAK? Dat kan via de contactpagina.