Verdiepingsworkshop ‘Hechting’*
Wat is de relatie tussen hechtingsproblemen en kindermishandeling?
Wat?
Welke invloed heeft de hechting tussen ouders en kinderen op de relatie? Hoe ben je zelf als ouder gehecht? Wat betekent dit voor het ouderschap? Welke invloed heeft een veilige of onveilige hechting op de sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind? Wat zijn bevorderende factoren voor een veilige hechting, of wat zijn juist risicofactoren? Wat is de relatie tussen hechtingsproblemen en kindermishandeling?
Zomaar een aantal vragen die in de verdiepingsworkshop ‘Hechting’ aan bod komen. Bewustwording, betrokkenheid en verbinding staan centraal in de workshop, inclusief bijbehorende tools. In deze workshop staan bewustwording (belang van goede en veilige hechting tussen ouder en kind), betrokkenheid vanuit beroep bij de vorming van het hechtingsproces, toerusting (praktische tools) en verbinding centraal.
De nadruk in de verdiepingsworkshop ligt op de gevolgen van een onveilige hechting, en dan met name de gedesorganiseerde hechtingsstijl. Deze stijl ontstaat vaak ten gevolde van vroegkinderlijk (gezins)trauma en huiselijk geweld. Je leert hoe dit uitwerkt op het brein en zichtbaar is in gedrag én hoe daar mee om te gaan. Daarnaast wordt ingezoomd op het belang van inschakelen van hulp.
De workshop duurt 2 uur.
Voorlichter Simone Vermeer
“Ook in 2023 verzorg ik voor RAK een aantal workshops rondom het thema ‘Hechting’. Een thema dat mij nauw aan het hart ligt. Ik deel mijn kennis graag met jullie.”
Simone heeft jarenlang gewerkt als jeugdverpleegkundige en heeft inmiddels een eigen praktijk waarbij het onderwerp ‘hechting’ een belangrijk onderdeel is in haar begeleiding aan ouders: ‘Hoe gaat het met de relatie tussen jou en je kind, verstaan jullie elkaar? Hoe ben je zelf als ouder gehecht en wat betekent dit voor jouw ouderschap?’
Simone is ervan overtuigd dat een veilige hechtingsrelatie bevorderend werkt voor de kans op een sociaal emotioneel evenwichtige ontwikkeling van het kind, waardoor het de wereld om zich heen durft te ontdekken.
Simone: “In de workshop neem ik jullie mee in het herkennen van verschillende hechtingsstijlen en gedrag, intergenerationele overdracht, bevorderende – of juist risicofactoren. Verder bespreek ik de relatie tussen hechtingsproblematiek en kindermishandeling / huiselijk geweld.”
Wat levert de workshop jou op? Simone: “Na de workshop hoop ik dat je nóg meer waarde aan je taak als aandachtsfunctionaris/jeugdprofessional toekent. Want: snel herkennen, hulp inschakelen en bovenal preventie zijn de sleutels richting een gezonde hechting.”
Voor wie?
Deze workshop is bedoeld voor aandachtsfunctionarissen en professionals die werken met kinderen, jeugdigen en pubers (en met hun ouders) én die de workshop ‘Hechting’ reeds hebben gevolgd.
Aanmelden
Wil je deelnemen of heb je nog vragen? Neem contact met ons op via mail info@rak-eindhoven.nl.