Workshop spel ‘Achter de Voordeur’



Workshop Spel ‘Achter de Voordeur’

Spel over signaleren en handelen bij huiselijk geweld

 

Wil jij met je team om een interactieve manier verdieping in het signaleren van huiselijk geweld en kindermishandeling? Speel dan met ons het Achter de Voordeur spel. Geef je op voor een workshop of neem contact op voor meer informatie!

 

Herken jij de signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling? Hoe handel jij bij deze signalen? Het spel kan gemakkelijk ingezet worden voor ( gecertificeerd ) aandachtsfunctionarissen om zelf uit te gaan voeren binnen hun organisatie, in een team of grotere groep om het kennisniveau te verhogen.

Ontwikkeld door ervaringsdeskundige en professional

Het spel ‘Achter de Voordeur’ is ontwikkeld door Maaike Brunekreef en Anita Wix. Het is bedoeld voor iedereen die werkt of gaat werken met kinderen en volwassenen. Het spel biedt kennis, informatie en handvatten om signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling te herkennen. Hiermee willen zij handelingsverlegenheid doorbreken bij vermoedens van huiselijk geweld.

Hoe kun je het spel inzetten?

Als aandachtsfunctionaris of professional helpt het spel om deskundigheid op het gebied van huiselijk geweld en kindermishandeling te bevorderen. Doordat je te weten komt waar je op moet letten, wat je al wel, maar ook wat je nog niet weet, word je getriggerd om aan de slag te gaan met jouw kennis en vaardigheden op het gebied van huiselijk geweld. Herken jij de signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling? Hoe handel jij bij deze signalen? Het spel kan gemakkelijk ingezet worden voor teams die behoefte hebben aan deskundigheidsbevordering. Voorwaarde daarbij is dat de spelleider veel kennis heeft over de Meldcode en aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling.

Meer informatie

Meer weten over het spel, de makers en het bedrijf Achter de Voordeur producties? Kijk eens op de website achterdevoordeurproducties.nl.

Voor wie?

Aandachtsfunctionarissen, professionals en vrijwilligers. Er zijn vier spelvarianten mogelijk, welke hieronder toegelicht worden. Neem contact met ons op om te bespreken wat het beste bij jullie past.

“Men blijft alert en objectief zonder te interpreteren.”

Een indruk door Kentalis:

Op 7 maart verzorgden Margreet Verdel en Wik van Nuland de workshop ‘Achter de voordeur’ bij Kentalis. De deelnemers aan deze workshop komen grotendeels bij de gezinnen thuis, zij komen dus achter die voordeur.

Een deelnemer zei:

“Ik weet nu dat het delen met je collega’s of team helpend kan zijn om niet ingezogen te raken. Ook verklein je het risico op blinde vlekken.”

De workshop werd gezien als inspirerend en praktisch met veel praktijkvoorbeelden. Hij werd beoordeeld met een 8,9.

Aanmelden

Wil jij het spel ook spelen? Meld je dan aan om samen met andere aandachtsfunctionarissen het spel gratis uit te proberen onder deskundige begeleiding van een RAK trainer of gecertificeerde aandachtsfunctionaris.
Wil jij als aandachtsfunctionaris samen met je eigen collega’s het spel ‘Achter de voordeur’ spelen binnen je organisatie spelen met inzet van een trainer of wil jij hier meer informatie over? Mail naar info@rak-eindhoven.nl

RAK verhuurt het spel niet.

“Ik ben me nog meer bewust van hoor en wederhoor.”

Varianten van aanbod Workshop spel ‘ Achter de Voordeur’

Variant 1

De gecertificeerde aandachtsfunctionaris speelt het spel samen met de trainer om kennis op te doen over het spelaanbod om dit spel vervolgens in te kunnen zetten bij de eigen organisatie.

*Speciale aandacht is er voor de intakevraag en het sturen en begeleiden van het spel aangezien zaken mis kunnen gaan wanneer je dit spel  verkeerd inzet en of afrond.

Eis: de aandachtsfunctionaris is LVAK gecertificeerd en heeft basiskennis op Meldcode +  Signaleren.

Aantal deelnemers:  5 personen.

Spelduur: 2, 5 uur

Variant 2

Niet gecertificeerde aandachtsfunctionarissen nemen deel aan het spel om hun kennis te toetsen en uit te breiden via het spel. Het betreft een verdiepingsaanbod.

Eis: Minimaal 10 aandachtsfunctionarissen welke  over voldoende basiskennis beschikken gericht op Meldcode +  Signaleren. Er wordt gespeeld in tweetallen.

Spelduur: 2 uur.

Variant 3

Eén van onze trainers biedt de workshop aan speelt het spel met één team van professionals uit één organisatie.

Eis: Minimaal 10 professionals Er wordt gespeeld in tweetallen. De aandachtsfunctionaris is aanwezig bij het spel.

Het betreft verdieping van de materie kindermishandeling. Deze professionals dienen daarom de basisvoorlichting Meldcode + Signaleren te hebben gevolgd.

Spelduur: 2 uur

Variant 4

Een bijeenkomst voor een grote groep bestaande uit professionals en of vrijwilligers uit één of meerdere organisaties. Een groepje van vijf professionals speelt actief  het spel  ‘achter de voordeur’ met de spelleider en de andere deelnemers zijn toeschouwer.

Er wordt gestart met een verhaal/ filmpje van een ervaringsdeskundige waarbij er sprake is van HG en of KM om de groep in het hier en nu te laten komen en een veilige omgeving te creëren.

De spelleider geeft een stelling aan de toeschouwers ( grote groep) waarbij (anoniem) duidelijk wordt welk kennisniveau een deelnemer heeft op het thema kindermishandeling.

Vervolgens wordt de stelling in het kleine groepje gespeeld met de spelleider.

De spelleider geeft na elke stelling uitleg en informatie aan de hele groep.

Eis: actief en betrokken, als professionals of vrijwilliger, op het thema Kindermishandeling binnen een Eindhovense organisatie welke werkt met jeugdigen.

Spelduur: 2,5  uur.

Voorwaarden/ werkwijze

1.Gratis aanbod is alleen voor Eindhovense professionals.

2.De coördinator RAK stemt tijdens een korte intake met de betreffende Eindhovense organisaties af welke variant wordt aangeboden, afhankelijk aan welke eisen wordt voldaan.

 


Meer trainingen

Menukaart en spelregels aanbod RAK


RAK heeft een groot en gevarieerd aanbod voor professionals die werken met jeugdigen. Trainingen, voorlichtingen en workshops… We hebben het voor je verzameld in een interactieve menukaart. Vrijwel alles is gratis te volgen. Maar daar zijn wel een paar spelregels aan verbonden. Deze spelregels vind je hier.

Lees meer

Meldcodetour – kennissessie


Meldcodetour –  kennissessie Ben jij als professional op de hoogte van- en gebruik jij de Meldcode met bijbehorend afwegingskader al?   Wat? De Meldcodetour – kennissessie is een training waar aan de hand van een casus informatie wordt gedeeld en de stappen van de Meldcode met bijbehorend afwegingskader wordt doorlopen en informatie wordt gedeeld . […]

Lees meer

Signaleren van kindermishandeling


Wanneer je in het onderwijs, bij kinderdagverblijf, in de buitenschoolse opvang, in het peuterwerk en in de jeugdgezondheidszorg een primaire taak hebt in het signaleren van vermoedens van kindermishandeling… is het met name voor jou van belang dat je goed voorgelicht wordt over hoe te signaleren en het werken met de nieuwe meldcode.

Lees meer