Wat is het verband tussen de ACE -study, de eerste 1000 dagen van een kind en kindermishandeling? Jij kunt het verschil maken door je o.a. te verdiepen in dit baanbrekende onderzoek! Op een praktische en laagdrempelige manier neemt Annette van der Knaap ons mee in deze lezing. Vanuit de wetenschap en haar eigen ervaringen. Kortom: Een must go voor iedereen die met (jonge) kinderen werkt.
DATUM: 13 september 2023
TIJD: 15.30 – 16.30 uur
LOCATIE: Wijkcentrum De Mortel, Savoiepad 14, Eindhoven
BAANBREKEND ONDERZOEK: DE ACE STUDY
ACE study (Adverse Childhood Experience): Nadelige jeugdervaringen leiden tot trauma en ‘toxic stress’. Toxic stress verhindert een optimale hersenontwikkeling en heeft nadelige invloed op het hormoon- en immuunsysteem, waardoor er in het latere leven een grotere kans op chronische ziekten is.
Bijna iedereen heeft ACE’s, niemand heeft een jeugd zonder enige tegenslag, en niemand heeft perfecte ouders. Maar niet iedereen blijft achter met een trauma.
Elk kind dat zijn jeugd overleeft, ontwikkelt een overlevingsstrategie (coping strategy) die bij zijn situatie past. De mate waarin het stress-respons systeem van het lichaam belast wordt en er sprake is van toxic stress, is afhankelijk van de aan- /afwezigheid van liefdevolle ondersteuning die het kind helpt bij het verwerken van tegenslag.
LEZING
Daarover gaat de lezing van Annette van der Knaap. Zij heeft research gedaan naar de stand van zaken van de aanpak van kindermishandeling in Nederland. Door deze lezing te volgen weet jij als professional:
– wat Nadelige Jeugd-Ervaringen zijn
– weet je kinderen te vertellen dat nadelige jeugd-ervaringen niet normaal zijn
– kun je kinderen helpen hun gevoelens te herkennen en emoties te verwerken en;
– help je een veilige omgeving te maken.
Deze lezing is een voorproefje op de Week tegen kindermishandeling in november.
Ben je erbij? Aanmelden kan via deze link: https://forms.office.com/e/6nKTSNGDu4