‘Signaleren van kindermishandeling (en werken met de Verbeterde Meldcode)’
Wanneer je in het onderwijs, bij kinderdagverblijf, in de buitenschoolse opvang, in het peuterwerk en in de jeugdgezondheidszorg een primaire taak hebt in het signaleren van vermoedens van kindermishandeling... is het met name voor jou van belang dat je goed voorgelicht wordt over hoe te signaleren en het werken met de nieuwe meldcode.
In de basisvoorlichting "signaleren en het werken met de verbeterde meldcode" heb je de signalen te leren kennen. Maar dan.... neem deel aan onze vervolg training en krijg de verdiepingstraining om in gesprek te gaan.
‘Hey! Ik heb ook wat te zeggen in de Verbeterde Meldcode’
“Er is niemand die aan mij als kind vroeg wat ik wilde of nodig had. Voor een mishandeld kind is het allerbelangrijkste dat er eerlijk met je gepraat wordt, dat je uitleg krijgt over wat er gebeurt en over wat er voor je geregeld wordt. Je wilt als kind weten waar je aan toe bent.” (Jongere, 18 jaar)
Workshop voor aandachtsfunctionarissen en/of jeugdprofessionals (kinderen, jeugdigen, pubers) over het belang van een goede hechting en de gevolgen van een minder goede hechting; over de relatie tussen de manier waarop ouders zélf gehecht zijn en de hechting van hun kind. Over de relatie tussen hechtingsproblematiek en mogelijke kindermishandeling.
Uit CBS-cijfers blijkt dat Eindhoven behoort tot de 3 gemeenten in Zuidoost-Brabant met het hoogste echtscheidingspercentage. In de voorlichting ‘Kinderen van gescheiden ouders’ willen we een eerste aanzet doen om professionals die met kinderen, jongeren of pubers werken (onderwijskrachten, pedagogisch medewerkers, jeugdverpleegkundigen enz.) te trainen in het herkennen van signalen van problemen door scheiding bij kinderen, en in de begeleiding van jongeren en hun ouders. Hoe blijf je als professional buiten de ouderlijke conflicten en hoe zorg je dat het kind centraal blijft staan?