Onderwijsprofessionals staan direct in verbinding met een hele belangrijke doelgroep: Ouders en hun kinderen. En daarmee hebben zij vaak een unieke positie in het signaleren en bespreekbaar maken van huiselijk geweld.
Wat doet RAK voor het onderwijs?
Het RAK faciliteert activiteiten over het onderwerp huiselijk geweld en kindermishandeling, ontwikkelt en faciliteert materialen die ingezet kunnen worden in het onderwijs, en adviseert onderwijsprofessionals over hoe zij aandacht kunnen geven aan het thema in het onderwijs.
Uiteraard zijn aandachtsfunctionarissen in het onderwijs heel erg welkom om zich aan te sluiten bij het RAK netwerk, en deel te nemen aan de netwerkbijeenkomsten. Kijk hier voor meer informatie over de netwerkbijeenkomsten.
Voor alle onderwijsprofessionals in Eindhoven kan het RAK daarnaast voorlichtingen en trainingen faciliteren over de meldcode en huiselijk geweld. Bekijk het ontwikkelaanbod en neem gerust contact op voor maatwerk.
We organiseren ook graag samen activiteiten tijdens themaweken, zoals tijdens de Week Tegen Kindermishandeling, Orange the World, en de Dag Tegen Ouderenmishandeling. Maar uiteraard ook buiten de themaweken om. Neem contact met ons op als je graag een activiteit wilt organiseren! Wij denken graag mee, kunnen helpen in de organisatie, en kunnen vaak (een deel van) de activiteit bekostigen.
Primair Onderwijs
In het primair onderwijs staan onderwijsprofessionals dagelijks in contact met minderjarige kinderen en hun ouders. Zij hebben hiermee een hele belangrijke positie om in een vroeg stadium huiselijk geweld en kindermishandeling te signaleren. Maar ook om het onderwerp aandacht te geven en bespreekbaar te maken op jonge leeftijd.
Het RAK is op verschillende manieren actief in het onderwijs, bijvoorbeeld:
- Veilig Opgroeien Toolkit: In 2024 heeft het RAK in samenwerking met verschillende betrokkenen in het onderwijs deze toolkit ontwikkelt. Hierin bevinden zich materialen voor verschillende klassen (leeftijdsgroepen) om het thema aandacht te geven in het primair onderwijs. Wil je meer weten over de toolkit? Neem gerust contact op.
- Theater ‘Blauwe Plekken’: Theater is een krachtig middel om het onderwerp bespreekbaar te maken. Het stuk ‘Blauwe Plekken’ is speciaal voor het primair onderwijs en kan dit bereiken. Het stuk zelf duurt een half uur, en wordt opgevolgd door een nagesprek met de klas (olv de acteurs en docent/mentor). Het stuk wordt gespeeld in de klas. Wil je dit inzetten in de klas? Neem contact met ons op om te kijken op welke manier het RAK hierbij kan ondersteunen.
Voortgezet Onderwijs
In het voortgezet onderwijs komen onderwijsprofessionals met jongeren en hun ouders in contact. Uiteraard bevinden jongeren zich in een hele andere ontwikkelingsfase dan jongere kinderen, en worden ook de onderlinge relaties tussen jongeren complexer. Met andere woorden: Onderwijsprofessionals in het voortgezet onderwijs krijgen te maken met unieke thema’s. Het RAK kijkt graag mee om te kijken hoe er in het voortgezet onderwijs aandacht gegeven kan worden aan het thema huiselijk geweld.
- RSV-VO Netwerkbijeenkomst: Elk jaar organiseert het rak in samenwerking met het RSV-VO een netwerkbijeenkomst voor professionals in het voortgezet onderwijs.
Middelbaar- en Hoger Beroepsonderwijs
Op het middelbaar en hoger beroepsonderwijs worden toekomstig professionals opgeleid. In hun beroep krijgen zij ongetwijfeld te maken met situaties waar (mogelijk) sprake is van huiselijk geweld. Het is daarom belangrijk dat zij tijdig kennis opdoen hierover en handvatten krijgen hiervoor.
- Films for Change: Het RAK heeft toegang tot een serie van films waarin het onderwerp kindermishandeling bespreekbaar wordt gemaakt. Deze zijn op verschillende manieren in te zetten in het curriculum van professionals die in de toekomst gaan werken met (ouders en) kinderen. Neem gerust contact op om samen te kijken hoe de films ingezet kunnen worden.
- Advies over implementatie van meldcode en huiselijk geweld in het curriculum van toekomstig professionals
Overigens zijn er ook vaak studenten die persoonlijk te maken hebben (gehad) met huiselijk geweld. Dit vraagt om een andere manier van aandacht geven aan het onderwerp. Wij denken graag mee met scholen over hoe zij hier aandacht aan kunnen geven.