Tijdens de Week Tegen Kindermishandeling zijn er vele verschillende evenementen georganiseerd. Landelijk, en ook in Eindhoven. Wat ons het meeste is bijgebleven, is de kracht van ervaringsdeskundigheid, van spoken word en van theater om kindermishandeling bespreekbaar te maken.
Ervaringsdeskundigheid en Theater
In het webinar ‘Laat me niet Los’ van Veilig Thuis Oost Brabant, in de livestream ‘De Raad in Gesprek’ van de Raad voor de Kinderbescherming en tijdens het congres op de Fontys Eindhoven voor studenten Kind en Educatie en studenten Pedagogiek werden keer op keer krachtige, roerende verhalen gedeeld door ervaringsdeskundigen. Ondanks dat het bijna niet voor te stellen is wat een kind kan overkomen, overkomt het ze wel. En juist door het delen van ervaringsverhalen is dit net iets makkelijker voor te stellen, waardoor we ons beter kunnen inleven en van mens tot mens kunnen verbinden. En uiteraard doen we hierdoor unieke inzichten op.
We hebben ook een theatervoorstelling, een lied, en spoken word voorbij zien komen. Bijvoorbeeld op onze eigen themamiddag. Allemaal creatieve vormen die precies een snaar kunnen raken die je ook moet raken om het onderwerp echt volledig in beeld te krijgen en onbevangen bewust te worden van de emotionele lading van kindermishandeling. Het is net die snaar die kennis en informatie niet kunnen raken.
Belang van informatie-uitwisseling
Maar ook informatievoorziening, zoals voorlichtingen en infosessies, blijft enorm belangrijk. Gelukkig is er veel aandacht voor de meldcode en voor dilemma’s waar je tegenaan kunt lopen in de praktijk. Maar we zijn er nog lang niet. Het webinar van Fabriek69 ‘Kindermishandeling bij het jonge kind’ en de ‘Adverse Childhood Experiences’ lezingen van Annette van der Knaap lieten wel zien hoeveel informatie er nog uit te wisselen is, en ook welke vragen voor de praktijk deze informatie op roept bijvoorbeeld.
En uiteraard is kennis dynamisch, en komen er nieuwe inzichten naar boven door de tijd heen. Zo vertelde een van de ervaringsdeskundigen dat een maatschappelijk werker destijds zijn moeder had geadviseerd om de mattenklopper te gebruiken in plaats van haar handen, omdat haar handen anders te moe werden. Kennis waar die maatschappelijk werker op dat moment in de tijd op vertrouwde. Dit voorbeeld zet je aan het denken hoe belangrijk het is om kritisch te blijven kijken naar kennis en om up to date te blijven over ontwikkelingen.
We zijn dus zeer geïnspireerd. Maar zien ook zeker nog veel winst te behalen.
Er is nog veel te doen. En wij laten niet los!
Wat doet RAK?
Vanuit het RAK is ons doel (onder andere) om structureel aandacht te vragen voor het onderwerp kindermishandeling en huiselijk geweld. Want ook buiten de Week Tegen Kindermishandeling, vindt kindermishandeling plaats en moeten we oog hebben voor dit thema.
Wat wij in ieder geval meenemen uit deze week, is de betrokkenheid van het professionele veld en de mooie ontvankelijke manieren om iedereen te bereiken die te maken kan krijgen met kindermishandeling. En met name dat we echt moeten inzetten op ervaringsdeskundigheid, maar ook creatieve vormen zoals theater.
Wat betreft spoken word gaan wij aan de slag met een winactie om inwoners te bereiken, en kijken we of en hoe we dit meer in kunnen zetten. Wat betreft theater gaan we kijken wat er mogelijk is, in samenwerking met scholen bijvoorbeeld.
Met dit alles voor ogen gaan wij de komende periode aan de slag om ons aanbod van aan te scherpen en uit te bouwen. Ons doel is om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de behoeften van (young) professionals binnen het thema kindermishandeling en huiselijk geweld. En om hopelijk ook een breder publiek beter te bereiken, zoals vrijwilligers en inwoners. Wil je meedenken hierover?
We horen graag jullie input via dit mailadres!