Wat kan ik als professional doen?Je zorgen maken om een kind is niet fijn. Helemaal niet als die zorgen gaan over kindermishandeling en/of huiselijk geweld.

Maar wat is er eigenlijk aan de hand? Is het wel aan jou om in actie te komen? Ja dus! Want juist jíj kunt helpen. Ook als je twijfelt, kun je tóch iets doen. Zo kun je de toekomst van een kind voor altijd veranderen. Dus kijk naar de signalen en volg de stappen van de Verbeterde Meldcode.

Zorg ook dat je collega’s direct in actie kunnen komen, download hier de poster, print deze op A3 en hang deze op de werkplekken.

Ken je de signalenkaart?

 

 

 

 

 

 

Klik hier om naar de website te gaan.

De signalenkaart bevat signalen die kunnen gelden voor het slachtoffer en de pleger en kunnen wijzen op huiselijk geweld en/of kindermishandeling.

In 2019 heeft Kadera de Signalenkaart Huiselijk Geweld en Kindermishandeling geactualiseerd en doorontwikkeld. Vanaf nu is de verbeterde meldcode is aan de signalenkaart toegevoegd.

Je treft in deze kaart per leeftijdsgroep een overzicht aan van signalen die kúnnen wijzen op huiselijk geweld en/of kindermishandeling. Sommige signalen kunnen ook wijzen op andere problemen. Er is bijna nooit sprake van één enkel signaal. Meestal zul je meerdere signalen tegelijkertijd herkennen.

Werk je met een volwassene?

Gebruik dan de kindcheck.

De kindcheck is aan de orde wanneer een volwassen of adolescente cliënt in een (medische) situatie verkeert die minderjarige kinderen (ernstige) schade kan veroorzaken. De kindcheck houdt in dat je bij bepaalde groepen volwassenen nagaat of zij voor minderjarige kinderen zorgen en of kinderen daar veilig opgroeien. Denk bijvoorbeeld aan cliënten met ernstige psychische problemen, drugs- of alcoholverslaving of met een gewelddadige partner. Ga bij deze groepen cliënten ook na of zij zwanger zijn. En bij adolescente cliënten met deze problemen ga je na of zij minderjarige broers of zussen hebben met wie zij in één huis wonen.

Bij een ‘positieve kindcheck’ volg je de stappen van de meldcode. Is er geen reden tot zorg, dan sluit je af en noteer je dat in het dossier.