Opname lezing ACE studieOp 23 november 2023 organiseerde het RAK in samenwerking met de Fontys pedagogiek de lezing van Annette van der Knaap over de ACE studie.

ACE study (Adverse Childhood Experience): Nadelige jeugdervaringen leiden tot trauma en ‘toxic stress’. Toxic stress verhindert een optimale hersenontwikkeling en heeft nadelige invloed op het hormoon- en immuunsysteem, waardoor er in het latere leven een grotere kans op chronische ziekten is.

Bijna iedereen heeft ACE’s, niemand heeft een jeugd zonder enige tegenslag, en niemand heeft perfecte ouders. Maar niet iedereen blijft achter met een trauma.

Elk kind dat zijn jeugd overleeft, ontwikkelt een overlevingsstrategie (coping strategy) die bij zijn situatie past. De mate waarin het stress-respons systeem van het lichaam belast wordt en er sprake is van toxic stress, is afhankelijk van de aan- /afwezigheid van liefdevolle ondersteuning die het kind helpt bij het verwerken van tegenslag.

Deze lezing werd georganiseerd voor studenten aan de Fontys en professionals die de lezing online bijwoonden. Hier kun je de opname terugkijken:

Hier kun je de Powerpoint-presentatie openen en terugkijken.