Kindermishandeling



Kindermishandeling

Kindermishandeling

Kindermishandeling is “elke vorm van een voor een minderjarige bedreigende of gewelddadige interactie van fysieke, psychische of seksuele aard, die de ouders of andere personen ten opzichte van wie de minderjarige in een relatie van afhankelijkheid of van onvrijheid staat, actief of passief opdringen, waardoor ernstige schade wordt berokkend of dreigt te worden berokkend aan de minderjarige in de vorm van fysiek of psychisch letsel”.

Een gangbare onderverdeling in vijf vormen van kindermishandeling is:

  • lichamelijke mishandeling
  • lichamelijke verwaarlozing
  • psychische (of emotionele) mishandeling
  • psychische (of emotionele) verwaarlozing
  • seksueel misbruik

In de praktijk komen in een gezin waarin een of meerdere kinderen mishandeld worden, vaak meerdere vormen tegelijkertijd voor.

Iedereen kan het verschil maken voor slachtoffers van kindermishandeling. Daarom geven we vanuit de regionale aanpak kindermishandeling voorlichtingen rondom dit thema. Voorbeelden hiervan zijn: ‘Signaleren en het werken met de Meldcode’ en ‘In gesprek met…’ Klik hier voor meer informatie over de voorlichtingen.

 

Week tegen Kindermishandeling

Ieder jaar, tijdens de Week tegen Kindermishandeling stellen wij een gevarieerd programma samen met lezingen, worshops en bijeenkomsten, gericht op de aanpak tegen kindermishandeling.

Houd in aanloop naar de Week tegen Kindermishandeling onze website in de gaten voor het actuele programma. Het programma is gericht op professionals, vrijwilligers, kinderen en inwoners.


Meer thema's

Eergerelateerd geweld


Eergerelateerd geweld is geweld dat wordt gepleegd uit de veronderstelling dat de eer van de familie, gemeenschap of cultuur in het geding is. Het wordt vaak veroorzaakt door de perceptie van gedragingen die als onacceptabel worden gezien volgens de normen van de betreffende cultuur of samenleving. Dit kan betrekking hebben op zaken zoals het uitoefenen […]

Lees meer

Partnergeweld


“(Ex-)Partnergeweld is iedere vorm van geweld tussen partners of ex-partners. Ook een (constante) geweldsdreiging wordt beschouwd als (ex-) partnergeweld. Hierbij gaat het om alle vormen van geweld; fysiek, emotioneel/psychisch, seksueel, financieel of online, en om stalking.” (van de website van de Rijksoverheid) Partnergeweld is in ons land de meest voorkomende vorm van geweld in afhankelijkheidsrelaties. […]

Lees meer

Ouderenmishandeling


Ouderenmishandeling is een ernstig en vaak verborgen probleem waarbij ouderen fysiek, psychisch of financieel mishandeld worden, of verwaarloosd worden door mensen die zij vertrouwen, zoals familieleden, zorgverleners of andere naasten. Dit kan variëren van lichamelijk geweld en emotionele verwaarlozing tot financieel misbruik, waarbij ouderen worden uitgebuit of hun bezittingen zonder toestemming worden afgenomen. Ouderenmishandeling en […]

Lees meer